
Michael Chekhov Oyunculuk Tekniği
Temel Araçlar
“Tuvaldeki imgeler ya da bir heykel veya müzik formu yerine biz bedenimizi, sesimizi, hislerimizi, isteğimizi, hayal gücümüzü veririz- hayatın kendisine nabzı atan, canlı bir sanat formu veririz.” (Michael Chekhov)
Rus oyun yazarı Anton Chekhov’un yeğeni olan Michael Chekhov, Stanislavsky’nin de hiç çekinmeden bahsettiği gibi 20. yüzyılın en büyük oyuncularından biri olarak tanınır. Chekhov’un karakter yaratmaya ve “esinlenilmiş oyunculuk” diye adlandırdığı yaratıcı sürece yönelik teknikleri dünya çapında dikkat çekmiş ve pek çok üniversite ve kurumda oyunculuk eğitimi programına dahil edilmiştir. Psikofiziksel çalışmalar ve hayal gücü üzerine kurulu olan bu teknikte fiziksel alıştırmalar oyuncunun bedenini, hayal gücünü ve dönüşüm dürtüsünü harekete geçiren bir araca dönüşür. Psikolojik jest, hayali merkez ve atmosfer gibi basit ve net araçlar sayesinde bedenle doğrudan ilişkiye geçen oyuncu, Chekhov’un terimiyle dönüşeceği karakteri, ilişkileri ve atmosferi kısa bir süre içinde keşfeder; yaratıcı bireyselliğini teknik aracılığıyla sürdürülebilir kılar.
Bu atölyenin amacı, Chekhov’un tekniğinde özgün bir biçimde kullandığı hareket nitelikleri, merkezler ve psikolojik jest gibi temel araçlarla tanışmak, bu araçların kısa metinler üzerinde uygulanabilirliğini keşfetmek ve hayal gücü- beden arasında ilişki kurmak üzere bir yolculuğa çıkmaktır.
NOT: Katılımcıların Anton Chekhov’un Martı oyununu okumuş olmaları, oyundan bir karakter seçmeleri ve bir monolog ezberlemeleri gerekmektedir. Ayrıca atölyeye rahat çalışma kıyafetleri/spor ayakkabısıyla gelmeleri rica olunur.
Kayıt Süreci
- Eğitim oyunculuk alanıyla yeni tanışan ya da öğrenmeye devam eden herkesin katılımına açıktır.
- Asgari katılımcı sayısı 10, azami katılımcı sayısı 20 kişiden oluşmaktadır.
- Eğitim 5-6 Ağustos Cumartesi ve Pazar günü 11.00-19.00 arasında gerçekleşecek ve 12 saat sürecektir.
- Kayıt için aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Akabinde size tarafımızdan dönüş sağlanacaktır.
NOT: Katılımcıların Anton Chekhov’un “Martı” oyununu okumuş olmaları, oyundan bir karakter seçmeleri ve bir monolog ezberlemeleri gerekmektedir. Ayrıca atölyeye rahat çalışma kıyafetleri/spor ayakkabısıyla gelmeleri rica olunur.
Ayrıntılı bilgi ve sorularınız için:
Tel: +90 535 956 40 91